Jongeren aan het woord in Nijmegen

Na het succes van de Kinderraad Nijmegen (sinds 2016) vond in december de tweede raadsvergadering met de Jongerenraad plaats. Zo krijgen kinderen en jongeren de kans om actief deel te nemen aan onze democratie, door advies te geven omtrent grote vraagstukken. Vorig jaar ging het over vuurwerk, dit jaar over armoede.

Na afloop reageerde wethouder Petra Molenaar: ‘Fantastisch! Ik denk dat het enorm veel waardevolle informatie brengt, juíst omdat de ideeën van de jongeren zelf komen. Ik vond het hele mooie concrete ideeën waar we ook écht als gemeente mee aan de slag kunnen’.

Er ging een periode aan vooraf, waarin een vertegenwoordiging van jongeren van diverse VO-scholen zich met grote betrokkenheid en bevlogenheid hebben verdiept in een aantal vragen die hen zijn voorgelegd door stads- en schoolbestuurders; wat is de taak van de school en gemeente als het gaat om armoede? Hoe maken we samen armoede bespreekbaar? Wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Hun sterk onderbouwde advies werd erg gewaardeerd; het ging niet alleen om hun eigen mening. Middels een enquête hebben de jongeren breed onderzoek gedaan bij leeftijdgenoten. Daarmee spraken ze namens een grote groep. Tijdens de dialoog in de raadszaal, wisten jongeren de bestuurders in het hart te raken. Grote thema’s als kwetsbaarheid en kansengelijkheid werden concreet gemaakt, en voorzien van praktische oplossingen, zoals gratis OV, bijles, psychische hulp en openbare studieruimtes. Het resultaat? Er werd direct een actielijst opgesteld, waar de wethouder en schoolbestuurders mee aan de slag gaan. Uniek is dat jongeren niet alleen om hun mening wordt gevraagd, maar zij mogen ook écht participeren in het beslissingsproces en de uitvoering.

Een geslaagde ervaring voor veel jongeren en bestuurders; voor herhaling vatbaar!

De Jongerenraad Nijmegen werd deze keer vertolkt door leerlingen van het Montessori College, Notre Dame en Citadel College, en begeleid door SOL-identiteitsbegeleiders en Massimo de Corte.

Benieuwd wat er verder is gebeurd met de adviezen van de jongeren? Lees deze blog.

← Terug naar actueel